Hun forteller at før senteret fikk aktivitetsparken så var det mange som ikke en gang visste navnet på hverandre, og gjorde ikke noe sammen.
– Nå er de blitt kjent og går på besøk til hverandre. Drøsen går. De gjør mer samme, og det er også helsebringende, sier Bergesen.
Sammen med Kristiansand Sanitetsforening ble Stavanger Sanitetsforening med på et toårig pilotprosjekt som skal sikre eldre et aktivt liv, både fysisk og mentalt. Det er gått til innkjøp av treningsapparater som er spesialdesignet til formålet, og som ikke gir assosiasjoner til treningssenter.
Eldstemann nærmere 100
Det er aldri for sent å trene. På Verdens aktivitetsdag handler det nettopp om hverdagstreningen. Å leve hele livet handler om å ha en helse som gjør at du kan klare deg selv, tillegg til å føle at du har god livskvalitet – uansett alder. Eldstemann som deltar på treningen er nærmere 100, og det er mange i åttiårene.
– I begynnelsen var det noen som bare ble med ut og så på, men så har de etter hvert blitt med på treningen. Jeg ser stor forskjell på de som har trent og hvordan formen deres har utviklet seg. Blant annet så har de lettere for å reise seg opp av stolen, og de har bedre balanse, sier senterleder Greta S. Reve.
Livsmot
Drøsen går og det er liv og latter på benken i aktivitetsparken. I apparatene bøyes og tøyes det. Her er øvelser for rygg, skuldre, mage, rompe, alle andre muskler og ikke minst balansetrening. Det trenes styrke og smidighet.
– Det er viktig å holde seg i form. Tidligere gikk jeg blant annet mye i fjellet, sier Tora Trinerud (89), før hun fortetter å trene bevegeligheten i skuldrene.
Anne-Marie Ravndal (79) slenger seg like godt i Orangutang-tauet.
– Jeg har turnet og spilt håndball og er glad i å sykle. Å holde seg i form er viktig, også for humøret, smiler hun.
Instruktørene Oskar og Birte demonstrerer øvelsene.
Aktivt liv
Som del av det toårig pilotprosjektet i Stavanger og Kristiansand sanitetsforeninger er det også investert i datautstyr for å få de eldre på nett, fordi en rekke offentlige tjenester digitaliseres.
Flere eldre vil også delta på sosiale medier, bestille reiser og gjøre annen handel. Prosjektet er finansiert av arv på 15 millioner via et utenlands fond.
Imponert
Seniorrådgiver May Britt Buhaug er imponert over hva sanitetsforeningene har fått til i dette prosjektet, og hvordan det har utviklet seg.
– Takket være innsatsen til foreningene har prosjektet fått et innhold som tilfredsstiller kriteriene for å få utbetalt arven, sier Buhaug.
For å stimulere til ytterligere fysisk aktivitet håper hun at mange foreninger starter opp med Kløvertur. Turene er for alle, men er spesielt rettet mot eldre.
– Mange er i gang allerede og vi har penger til å gi et oppstartstilskudd. Dette er et engangstilskudd slik at hvis foreningen allerede er i gang, men ikke fått støtte kan de søke.
En Kløvertur kan være alt fra sopptur til byvandring, men at det tas hensyn til deltakernes funksjonsevne.