Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Fredrikkeprisen 2023 tildeles Lise Klaveness

Klaveness får prisen for at hun modig løfter kampen for menneskerettigheter i det mektige internasjonale fotballforbundet (FIFA). Juryen legger vekt på at hun tør der andre tier og er en viktig stemme for like rettigheter.  

Lise Klavenes vinneren av Fredrikkeprisen 2023

Likeverd går som en rød tråd gjennom hverdagen til presidenten i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness. I tillegg skal man aldri gi opp.

Lise Klaveness (41) er president i Norges Fotballforbund og fikk mye oppmerksomhet for sin modige tale i FIFA i fjor, da hun kritiserte at Qatar fikk fotball-VM. Hun tok opp både kvinner og LHBTQ-personers rett til å delta i fotballen og rettighetene til gjestearbeiderne i Qatar. Som Norges første kvinnelige fotballpresident har hun utøvd rollen tro mot sine egne verdier og uredd tatt tabubelagte temaer inn på en av verdens største internasjonale idrettsarenaer.

Jeg har nok alltid vært en engasjert person fra fødselen av. Jeg har alltid hatt et lett antennelig følelsesregister, og har alltid kjent på et slags kall om at jeg har et ansvar for å hjelpe og bidra. Hjemme lærte jeg at alle er like mye verdt, og har med meg en respekt for alt liv, også dyr og natur, sier 41­ åringen.

Hun er også opptatt av det ansvaret vi alle har når det gjelder å behandle de som ikke har de samme ressursene som en selv.

Det er dette som fikk henne til å marsjere opp på talerstolen under FIFA­ kongressen i Doha i mars i fjor.

Der holdt hun et flammende innlegg som handlet om at det internasjonale fotballforbundet burde gjøre mer for å hjelpe migrantarbeidere i Qatar, og gjøre mer for å beskytte LHBT­supportere under mesterskapet slik at fotballen er for alle. Både på banen og utenfor banen. 

I talen tok hun også et oppgjør med FIFA (Federation internationale de Football Association), og deres tildeling av Qatar som vertsnasjon for fotballVM i 2022. Og fotballverdenen satt helt stille, og man kunne vel omtrent høre en knappenål falle. Sånn en liten stund, før noen reagerte. Det var mange som jublet, presidenten i FIFA var ikke en av dem. Sånn hadde aldri de mektige mennene blitt snakket til før, og i hvert fall ikke av en dame. Så feil kan man ta når Norge får en fotballpresident som er vokst opp i en liten kyst­ og øykommune nord for Bergen, og som dro hjemmefra med viktige verdier i sekken.

Verdig vinner av Sanitetskvinnenes Fredrikkepris

Fredrikkeprisen er Sanitetskvinnenes hederspris og deles hvert år ut til en gruppe eller person som på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor organisasjonens formål. Prisen omfatter en statuett av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, diplom og 100 000 kroner som doneres videre til et godt formål. Tidligere vinnere av prisen er bl.a. Maren Lundby, Birgit Skarstein, Lene Marlin, Else Kåss Furuseth og Marie Simonsen.

- Hun har vist en pionerånd som står støtt på våre formødres skuldre. De viste også mot ved å gå først og bane vei for andre. Klaveness har ikke gått av veien for å snakke overmakt og mannemakt midt imot, sier organisasjonsleder Marit Bjørnstad.

Hva slags tanker hadde du i hodet på veien opp til podiet da du visste at du kom til å tale «Roma» midt imot?

– Jeg visste at jeg var upopulær. Mange frarådet meg fra å holde den, og fra noen var dette ment å være et velmenende råd. Under talen ser du at presidenten i FIFA, Gianni Infantino, snur og viser meg ryggen, sier Klaveness.

Alle skal med

Hun styres ikke av ambisjoner, men motiveres av å gjøre en forskjell. Fotballen har en egen kraft, og er en ypperlig arena for gode og demokratiske skifter. Og alle skal med. Fortsatt gjenstår det noen kamper som må kjempes.

Juryen bestod av organisasjonsleder Marit Bjørnstad, Ingvild Øfsti fra Levanger unge sanitetsforening, Ingrid Jevne Schmidt som er fylkesleder for N.K.S. Vestfold og Telemark-Øst og generalsekretær Malin Stensønes. Norske Kvinners Sanitetsforening er Norges største kvinneorganisasjon med 43 000 medlemmer og jobber med å fremme kvinners helse og livsvilkår, bidra til en inkluderende oppvekst og skape trygge lokalsamfunn.

Se alle tidligere vinnere av Fredrikkeprisen.