Helle Østvik/ifinnmark (Foto)
Allerede under leteaksjonen i juli, der en 60 år gammel bærplukker hadde gått seg vill i tåka på fjellet utenfor byen, så beredskapsleder hvor viktig det er at noen også ivaretar redningsmannskapene.
– Da jeg bar inn et fat med påsmurt mat, fikk jeg beskjed om at det nå ville bli signert avtale med kommunen som gjør at nå er vår omsorgsberedskapsgruppe en del av kommunens beredskapsplaner, sier medlem av Omsorgsberedskapsgruppa, Ingrid Gebhardt-Reite.
Leteaksjonen endte godt, men den ressurskrevende letingen involverte: Kystvakta, redningshelikopteret, Heimevernet, Røde Kors, politiets dronepiloter, Sivilforsvaret, Norske Redningshunder og 118 frivillige letemannskaper. Totalt var minst 300 profesjonelle og frivillige involvert i helgens leteaksjon.
Meldte seg til tjeneste
– Natt til søndag18. juli leste jeg på nettsiden at det var igangsatt en leteaksjon, og at brannstasjonen fungerte som operasjonssentral for redningsarbeidet. På et tidligere møte i regi av seniorrådgiver for beredskap, May Britt Buhaug, sa hun at det er viktig at vi tar kontakt selv, og ikke venter på at noen tok kontakt med oss. Da jeg leste om leteaksjonen ringte jeg lederen for sanitetsforeningen, og vi ble enige om at vi ringer og melder oss til tjeneste. Da var jeg vel fortsatt i pysjen. Bunnspris åpnet dørene, og vi plukket med oss kneippbrød og pålegg og reiste til brannstasjonen, sier Ingrid Gebhardt-Reite.
Kjærkommen beredskap
På brannstasjonene ble de møtt med åpne armer. Letemannskapene var sultne, tørste og var våte.
Gebhardt-Reite har ikke tall på alle matpakkene de smurte, eller hvor mange termoser som ble fylt med varm drikke. Noen kom med bakte kanelboller.
– Mannskapet på redningshelikopteret bestilte mat, og mellom 30 til 40 personer fra Heimevernet trengte noe å spise og drikke. Etter hvert meldte om lag 20 til 30 sanitetskvinner seg til tjeneste. Vi satte opp en vaktplan, og kokte kaffe, fylte termoser, smurte og delte ut matpakker og sjokolade, sier Gebhardt-Reite.
Flere meldte seg
Hammerfest kommune har en egen Facebook-side som heter Oppslagstavlen.
– Her meldte folk seg til tjeneste, flere matbutikker og en sportsbutikk stilte opp. Noe av det vi trengte var ikke bare mat og drikke, men også termoser. Folk bidro med det de kunne, sier Ingrid Gebhardt-Reite.
Under foreningens møte etter aksjonen trodde styret at det var utsalg i en av byens klesbutikker, fordi det var kø rundt hjørnet ved møtelokalene.
– Vi pleier å være mellom fem og elleve på møtene, sist var vi 31 personer, avslutter hun.