Hvordan føles det for unge jenter å bli så syke at de må gi opp skole, sosialt liv med venner og aktiviteter de liker? Mange klandrer seg selv for sykdommen og føler at de er etterlatt alene, fremmedgjort i egen kropp. Myter og feil råd fra helsepersonell om å fortsette med fysisk aktivitet tross tilstanden, kan ha gjort situasjonen verre.
Dette er blant funnene i studien til stipendiat Silje Helen Krabbe ved Fakultet for Helsevitenskap ved Oslo Met, finansiert av Stiftelsen Dam gjennom oss. Hun ble nylig tildelt fakultetets pris for årets artikkel 2022. I artikkelen presenterte hun sin studie av unge kvinners sykdoms- og tilfriskningserfaringer med kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME). I artikkelen «Bodies in lockdown: Young women's narratives of falling severely ill with ME/CFS during childhood and adolescence», analyserer hun historiene til en gruppe unge kvinner, som er blitt friske og ser tilbake på sine erfaringer.
Forskning på diastase - delte magemuskler hos kvinner etter fødsel
Fysioterapeut Sandra Bjordal Gluppe, som forsker på delte magemuskler hos kvinner etter fødsel, ble nylig overrasket med PEDro-prisen under verdenskongressen i fysioterapi. PEDro-prisen gis til beste RCT (studie med randomisert kontroll-design) og Gluppes studie gir ny kunnskap om hvordan kvinner med delte magemuskler kan bli bedre ved trening. Hun viser blant annet at sit-ups ikke er farlig for disse pasientene, slik mange har trodd. Hun forsker ved Norges Idrettshøyskole med støtte fra våre fond.
Gluppe mener forskning innenfor feltet viser at behandlingstilbudet til kvinner etter fødsel bør styrkes. Hun håper at tildelingen av PEDro-prisen til hennes studie kan bidra til å rette søkelyset mot feltet.
– Med denne prisen håper jeg virkelig at politikerne ser at de må prioritere ressurser til minst én time oppfølging hos fysioterapeut etter fødsel for alle kvinner. Ikke fordi alle trenger å sjekke diastasen sin, men for å kunne formidle evidensbasert informasjon og behandle andre plager relatert til etter fødsel, for eksempel lekkasjer, sier Gluppe til fagbladet Fysioterapeuten.
Begge de to forskerne nærmer seg slutten av doktorgradsløpet og skal trolig disputere til høsten. De to prisene er en bekreftelse på at vår forskning fortsetter å være relevant for samfunnet og pasientene. I Damvad-rapporten fra i fjor var konklusjonen at forskningen vi har finansiert de siste ti årene har tettet viktige kunnskapshull og bidratt til bedring for flere pasientgrupper. Vi fortsetter denne tradisjonen.
Blir medlem hos oss og støtt vårt arbeid med forskning, kvinnehelse, og omsorgsberedskap. I tillegg får du vårt flotte magasin Fredrikke tre ganger i året. Er du under 30 år får du halvpris på medlemskap.