Innvandrede kvinner
Innvandrere i Norge er mangfoldige. Mange klarer seg fint på egenhånd. For andre kan det være strevsomt å lære seg et nytt språk, få venner, bli kjent med det norske helsevesenet og få seg jobb. Derfor driver vi integreringsaktiviteter og helsefokuset er sentralt i vårt integreringsarbeid.
Vi krever:
- Myndighetene må sikre et tydelig migrasjonshelse- og kjønnsperspektiv i introprogrammet.
- Endring i dagens lovverk slik at vi kan etablere et nasjonalt ressursmiljø for helse, integrering og frivillighet.
- Myndighetene må utarbeide en tverrdepartemental handlingsplan om migrasjonshelse, som en oppfølging av Nasjonal strategi om innvandreres helse 2013-2017.
- Det må sikres systematisk informasjon til kommuner om flyktninger som får innvilget familiegjenforening.
Hvorfor jobber Sanitetskvinnene med innvandrerkvinner
På overordnet nivå ser vi at innvandrede kvinner integreres senere, har dårligere helse enn innvandrede menn og etnisk norske kvinner og menn, og har få arenaer til å praktisere norsk. Dette har ulike årsaker; mange har en nøkkelrolle i familien og kan mangle et norsk kvinnenettverk, og noen har liten mulighet til å prioritere seg selv, egne interesser og helse. Mange innvandrede kvinner får heller ikke godt nok utbytte av det norske helsesystemet og som kvinnehelseorganisasjon er vi opptatt av å endre dette.
- På overordnet nivå har innvandrede kvinner dårligere helse enn den øvrige befolkningen.
- Innvandrede kvinner som gruppe har lavest sysselsetting, inntekt, og utdanning, og er mer utsatt for å leve i vedvarende lavinntekt. Dårligere helse er en av årsakene til dette. Gruppen er imidlertid heterogen, og dette gjelder selvsagt ikke alle innvandrerkvinner.
- Det er flere helserelaterte årsaker til at innvandrede jenter og kvinner er spesielt utsatt. Færre innvandrede jenter tar HPV-vaksinen og færre innvandrede kvinner møter til screening for livmorhals- og brystkreft.
- Enkelte grupper innvandrede kvinner har høyere risiko for alvorlige komplikasjoner og får mindre smertelindring under fødselen, har høyere risiko for dødfødsel og er overrepresentert blant dem med barseldepresjon.
På asylmottak
Vi arrangerer aktiviteter for kvinner som bor på asylmottak. Mange som bor på mottak kan ikke prioritere aktiviteter utenfor mottaket på grunn av dårlig økonomi. Vi bidrar med blant annet å arrangere gratis aktiviteter. Målet er at aktivitetene bidrar til mestring, mening og glede.
Våre politiske innspill er tett knyttet opp til frivilliges erfaringer fra feltet, samt basert på hva andre organisasjoner på asylfeltet prioriterer.
Vi mener:
- Myndighetene må sikre at nivåer på stønader til beboere i mottak økes.
- Myndighetene bør etablere en uavhengig tilsynsordning for ordinære asylmottak. Statens helsetilsyn bør ha overordnet ansvar for tilsynet.
- Forskrift om rett til helse- og omsorgstjenester til personer uten fast opphold i riket må endres, slik at de som faktisk er i landet, får primærhelsetjenester på linje med andre borgere og at det opprettes en finansieringsordning for behandlere. Personer uten fast opphold i riket må gis tilgang til fastlegeordningen.
Støtt vårt arbeid
Vi trenger flere støttespillere! Gå i front med oss for kvinners helse og trygge lokalsamfunn