Hopp til hovedinnhold
Aktuelt

Ny behandling for spiseforstyrrelser

50.000 norske kvinner i aldersgruppen 15-44 år vil til enhver tid ha en spiseforstyrrelse. Herav har 2.700 kvinner anoreksi, 18.000 bulimi og 28.000 overspisingslidelse. Spiseforstyrrelser er en kompleks sykdom som ofte medfører andre forhold med konsekvens for helsa, som psykiske plager.

En jente som har spiseforstyrrelser sitter foran tallerken med grønne salatblader

60%  responderer ikke på behandling

I fjor høst disputerte Therese Fostervold Mathisen ved Norges Idrettshøyskole om behandling av bulimi og overspisingslidelse. Kognitiv adferdsterapi er den mest anbefalte behandlingen for spiseforstyrrelser og har representert gullstandarden i 40 år. Dette til tross for at det er 60% som ikke responderer på denne behandlingen.

Det har derfor vært en sterk motivasjon å utforske flere alternativer til behandling i dette prosjektet under ledelse av professor Jorunn Sundgot-Borgen. De har evaluert effekten av en ny behandlingsmetode der veiledet trening og kostholds terapi kombineres, og tilbys som gruppeterapi sammenliknet med kognitiv adferdsterapi alene.

– I perioden 2013-2017 hadde vi et prosjekt hvor vi utviklet og testet en ny behandlingsmetode for kvinner med bulimia nervosa og overspisingslidelse. Denne behandlingsmetoden kombinerte veiledet fysisk aktivitet og kostholdsterapi (FAKT). Resultatene fra studien er lovende i den forstand at vi har påvist at FAKT står fullt på høyde med dagens prefererte terapi, sier Therese Fostervold Mathisen.

Redusert fysisk form og helse

Konklusjonen var at en høy andel av de med bulimi og overspisingslidelse har redusert fysisk form og helse, hvilket tilsier at fysisk aktivitet og kostholdsveiledning også bør innføres i behandling av disse spiseforstyrrelsene sammen med kognitiv adferdsterapi, for å redusere tvangsmessig trening.

Profesjonelle treningsterapeuter og ernæringsfysiologer står derfor klare til å hjelpe, og ikke bare psykologer alene.

Den første av sitt slag

Dette er en helt ny studie, og er den første i verden som sammenlikner kostholds- og treningsveiledning, med kognitiv terapi. Og resultatet overrasker. Nå skal Therese Fostervold Mathisen i sitt post.doc arbeid prøve ut behandlingen i praksis, på helsehus og frisklivssentraler.