Adenomyose ble oppdaget allerede i 1870 og er en typisk kvinnesykdom, som ofte ikke oppdages. Adenomyose kan i verste fall fører til infertilitet.
- Det er typisk at en slik tilstand, som kun rammer kvinner og som ikke er livstruende, ikke vekker stor interesse i forskerverden og blant leger – selv om det fører til betydelig tap av livskvalitet! Jeg er takknemlig for at Sanitetskvinnene ikke tenker slik. Det er viktig for meg at mitt forskningsarbeid kan direkte bidra til å hjelpe kvinner, sier Tellum, som er tilknyttet gynekologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus, Ullevål Sykehus.
Tellums doktorgradsarbeid er finansiert med midler fra Sanitetskvinnenes kvinnemedisinske forskningsfond.
Hør også vår podkast der vi snakker om flere typiske kvinnesykdommer, blant annet adenomyose.
Forskning som skal hjelpe
– Det var mange årsaker til at jeg ville fordype med innenfor gynekologi. Av flere grunner falt valget på nettopp adenomyose. Dette er en tilstand som er viktig å gjøre noe med og jeg ville forske på noe som er klinisk relevant. Siden vi startet å utvikle studien, har det dukket opp mange ideer og det har blitt mer og mer spennende. Som gynekolog har jeg sikkert hatt mange pasienter med adenomyose, uten å ha identifisert det der og da. Det gjelder nok også mange andre leger. Dette gjør at kvinner går rundt med sterke blødninger og smerter uten å få hjelp.
– Kvinner melder fra om smerter så sterke at de kan besvime av dem eller kaste opp. Selv om mange tenker at det er helt vanlig å ha så vondt under mensen, er det absolutt ikke det. Livmoren kan også bli hoven og øm av adenomyose og det kan føre til at samleie blir veldig vondt eller ikke gjennomførbart. Dette har selvfølgelig stor negativ innvirkning på et parforhold, men de fleste tør ikke å snakke om det. Selv om kvinnene har veldig vondt, er mange dessverre redde for å bruke smertestillende, sier Tellum.
Hva er adenomyose?
De fleste har hørt om endometriose, som er en tilstand der livmorslimhinne finnes utenfor livmoren. Livmoren er jo egentlig en muskel og ved adenomyose vokser det vev fra livmorslimhinnene inn i denne muskelveggen. Direkte oversatt betyr det «kjertel-i-muskel-sykdom».
– Vanlige symptomer er sterke blødninger, smerter ved menstruasjon, hyppig vannlating, smerter under samleie og i ytterste konsekvens kan det være at man ikke blir gravid på vanlig måte. Adenomyose kan også knyttes til komplikasjoner i svangerskap og fødsel, som for tidlig vannavgang og svangerskapsforgiftning. Dagens beste behandling av adenomyose er fjerning av livmoren. Kvinner som får fjernet livmoren, sier ofte at de har fått et helt nytt liv. Men det er ikke en behandlingsmetode for kvinner som ønsker seg barn. Dessverre er det få gode alternativer.
– Derfor er det viktig at kvinner med adenomyose får en tidlig diagnose, slik at de kan få satt inn en hormonspiral for å holde tilstanden i sjakk, eller for å få fertilitetsbehandling. Det kan hjelpe, opplyser Tellum.
Ny behandlingsmetode
Adenomyose er ofte ikke vanskelig å oppdage, hvis man vet hva man skal se etter. Man kan avdekke tilstanden med en vanlig ultralydundersøkelse hos gynekolog eller en MR-undersøkelse. Det er bare viktig at den som undersøker, kan tolke det som er på skjermen. Det er dessverre ikke alltid tilfelle.
– I tillegg til den vanlige ultralyden tar vi også moderne tredimensjonal ultralyd og ser om den gir oss enda bedre diagnostiske muligheter, forteller Tellum.
Tilstanden oppdages også når patologer undersøker livmoren etter at den er fjernet. I prosjektet jobber forskere sammen med patologer, som tar mange flere snitt ut fra livmoren enn vanlig. Under et mikroskop studeres funnene nærmere. I studien foretas det også intrikate molekylære undersøkelser, som byr på spennende utfordringer.
– Vi gjør noe nytt med en sykdom som mange kvinner lider av og som vi vet for lite om. Eksempelvis er den arvelig? Adenomyose blir ofte kalt en «gammel dame-sykdom», men det er den ikke. Det er funnet adenomyose hos jenter ned i 15-årsalderen. Kanskje vil studien føre til at vi finner svar på hvilken medisin som kan behandle sykdommen, og kanskje finnes den medisinen allerede? Det må jo være en bedre måte å behandle adenomyose på enn den vi har dag. En behandling som er forenlig med å få barn, konstaterer Tellum.
100 kvinner blir inkludert i studien som har tittelen: «NORSK ADENOMYOSESTUDIE: Kvinnehelse og infertilitet» (på engelsk: NAPPED: Norwegian Adenomyosis Study:
Pathophysiology, Peristalsis, Expression Profiling and Diagnostics).
Hovedveileder for doktorgraden er Professor Marit Lieng, aPhD, avdelingsleder. Biveileder er Prof. Erik Qvigstad, PhD, overlege. Begge ved Gynekologisk avdeling, Oslo Universitetssykehus, Ullevål.