Hopp til hovedinnhold

Oppfølging av NOU - utredning av kvinnehelse

"Kvinner er ikke små menn - Den store forskjellen"
Når vi overser den store forskjellen, lykkes vi ikke med å sikre helse- og omsorgstjenester av god kvalitet for alle.  

Den 2. mars 2023 kom NOU 2023: 5 Den store forskjellen — Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse.

Flere av våre kampsaker er tatt inn i tiltakene utredningen foreslår - og det er vi stolte av. Dette er viktig, men vi kan ikke innkassere seieren før tiltakene faktisk gjennomføres. Nå må vi sammen sikre at anbefalingene ikke blir liggende i en skuff.   

Oppfølging av NOU kvinnehelse

Vi skal jobbe for et tverrpolitisk løft for kvinnehelse og engasjere politikerne langs hele det politiske spekteret på Stortinget. For å få til dette ønsker vi å mobilisere til arrangementer fra nord til sør der Sanitetskvinner landet rundt snakker om utredningen av kvinnehelse og den politiske oppfølgingen av den.  

Derfor ønsker vi i tiden framover å oppfordre alle fylkesforeninger og lokalforeninger om å synliggjøre vårt arbeid med kvinnehelse og våre krav til politikerne. Vårt viktigste krav er dette: NOUen må bli stortingsbehandlet og det settes av tilstrekkelig midler for et nasjonalt løft for kvinnehelse. 

Hva er en NOU?  

NOU står for Norges offentlige utredninger (NOU) og har som formål å presentere og drøfte kunnskapsgrunnlaget og mulige handlingsvalg for å løse et samfunnsproblem eller utfordring. Regjeringen setter ned et utvalg som i hovedsak består av politisk uavhengige eksperter. Utredningene ender ofte opp med konkrete anbefalinger om offentlige tiltak på det problemområdet som er utredet.   

Et nasjonalt løft for kvinnehelse

Utredningen legger fram 75 tiltak og foreslår å sette av 1 milliard kroner til kvinnehelse. Til sammenligning så ligger hele helsebudsjettet på 418 milliarder. Tiltakene som trekkes fram i utredningen er imidlertid ikke nok, helse- og omsorgstjenestene må endres på systemnivå slik at også kvinners helse teller.

Utvalget beskriver utfordringer vi har pekt på: kvinnehelse er lavstatus og dårlig samordning og samarbeid i det offentlige helsetilbudet. Dette er to punkter som slår dårlig ut på helsetjenester til kvinner.

Vi deler flere av utvalgets vurderinger og er bekymret for at kjønnsdimensjonen innen helse ikke inkluderes systematisk i føringer og rammer for regjeringens helse- og omsorgspolitikk. Dette må endres og det må starte politisk. Derfor anser vi utredningen om kvinnehelse som en perfekt plattform til å løfte våre saker og jobbe sammen nasjonalt og lokalt for en bred politisk debatt.   

Verktøykasse 

I tiden frem mot sommeren oppfordrer vi fylkeslederne og lokalforeninger til å samle lokalpolitikere, stortingspolitikere og relevante forskere til paneldebatt, foredrag og erfarings/kunnskapsdeling. Det har vært avholdt et møte som presenterer litt om NOUen, litt om politisk arbeid og kommunikasjon og ideer til arrangement. Se opptak fra møtet om NOU. Opptaket er på ca. 40 minutter.

Nyttige verktøy

Innlegg og historier til sosiale medier

Historie om oppropet. Husk å legg ved link til opprop i deres historie!

Innlegg til sosiale medier om kvinnehelse

Innlegg til sosiale medier om utredningen (NOUen) 

Se alle våre politiske budskapsplattformer 

Lokalpolitisk påvirkningsarbeid er svært viktig for å fremme våre saker, og lokal- og fylkespolitikere er nok ekstra interessert i hva som rører seg i lokalsamfunnet. I veilederen finner dere noen generelle tips til lokalpolitisk påvirkningsarbeid. 

Veileder i lokalpolitisk arbeid

Midler til gjennomføring av arrangementer

Det vil være mulig å søke om midler til leie av lokaler, honorar til innledere og forskere og eventuelt andre utgifter knyttet til arrangement. Ta kontakt med rådgiver Lisa Lundh på telefon 94 50 30 27 eller e- post lisa.lundh@sanitetskvinnene.no  

Utvalget foreslår:

  • Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning skal styrkes og det skal lyses ut midler til etablering av flere nasjonale sentre for forskning på kvinnehelse og helse i et kjønnsperspektiv  
  • Et nasjonalt kunnskaps- og kompetansesenter for endometriose og adenomyose skal endelig opprettes og etablering av faglig retningslinjene skal forbedres  
  • Flerkulturell doula skal bli et statlig tiltak
  • Å få mye mer kunnskap om kjønnsforskjeller og kvinnehelse inn i utdanningsløpene til helsepersonell, noe som ofte mangler i dag. Her har vår kartlegging vært et viktig grunnlag (vår rapport: «Hva lærer helseprofesjonene om kjønn og kvinnehelse» i samarbeid med Kilden Kjønnsforskning i 2020)  
  • Kvinnehelseportalen på nett, som vi lenge har jobbet for, foreslås gjennomført. Det er viktig at kvinner får mulighet til å ta bedre vare på helsa og at kunnskap på denne måten blir lett tilgjengelig, også for helsepersonell
  • Vulvaklinikker i alle helseforetak skal opprettes og styrkes  
  • Gratis prevensjon til alle under 25 år, er et tiltak vi støtter, selv om vi helst ønsker gratis prevensjon til alle  
  • Seksualitetsundervisningen i skolen skal forbedres