– For et par år siden var vi ute blant videregående skoler i Norge, og spurte unge om de hadde vært utsatt for noen form for vold i en kjæresterelasjon, enten de var i det forholdet nå eller om det var tidligere. Da var det ganske mange ungdommer som rapporterte om det, forteller Carolina Överlien, forskningsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).
Överlien har nylige publisert resultater fra sitt nye forskningsstudie, Safeguarding Teenage Intimate Relationships (STIR). STIR startet i 2016 og ble gjennomført i år, og består av Överlien og Per M. Hellevik, i tillegg til forskere ved universitetene/forskningsinstitusjonene i Norge, England, Italia, Bulgaria og Kypros. Per M. Hellevik disputerte tidligere i år, hvor hans avhandling er en del av STIR.
Norske og engelske ungdom topper forskningen
I Norge deltok 10 videregående skoler, spredt over hele landet. Spørreundersøkelsen er rettet mot både utøver og den som er utsatt for vold. Både jenter og gutter melder at de har vært utsatt for en form for vold, men det er flest jenter som blir utsatt. I følge forskningen STIR er det norsk og britisk ungdom på toppen i Europa over kjærestevold. At norsk og britisk ungdom topper statistikken over kjærestevold i denne studien påpeker Överlien at tallene er de samme i studier om voksne og vold i nære relasjoner.
Større åpenhet om vold
– Jeg tror ikke jenter og kvinner i Norge blir mer utsatt for vold enn jenter og kvinner i Italia. Vi snakker mer om temaet her, og derfor når en forsker spør så svarer en, sier Överlien og fortsetter:
– Vi som forsker på dette tror egentlig ikke at det handler om at det er flere tilfeller med vold her i nord, men det har vært et tema her i våre land. Det er noe våre ungdommer skjønner hva er når vi spør, og de skjønner at det er galt. Det er ikke like tabubelagt her som det kanskje er i andre steder av Europa.
Tallene Överlien og hennes kollegaer har analysert er fordelt på fire typer vold: fysisk, psykisk/emosjonell, digital og seksuell vold. Digital vold er det som skjer via mobiltelefoner og på sosiale medier. Norske ungdommer som deltok i studien svarte at:
- 29.1% har blitt utsatt for digitalt vold
- 25.9% har blitt utsatt for psykologisk/emosjonell vold
- 18.8% har blitt utsatt for seksuell vold
- 12.8% har blitt utsatt for fysisk vold
Noe av det som gjør ung kjærestevold så skummelt, er at det ofte er deres første kjæresteforhold. Den som da blir utsatt for vold, vet muligens ikke hvordan et forhold skal være, og tror at alle har det slik. I slike tilfeller kan det også være vanskelig for den utsatte å bryte fra forholdet. Flere jenter kan være i et forhold med en kontrollerende partner, men at det først blir bortforklart med at «han bryr seg bare om meg».
– Vi forskere har ikke sett på ungdommen. De har falt litt mellom to stoler – vold mot barn og vold mellom voksne. Vold har alltid skjedd blant unge, men vi har ikke forsket på det før nå, avslutter Överlien.
Ung kjærestevold er i mange aspekter lik voksen kjærestevold, og må tas like alvorlig.